İstanbul Lale Vakfı Müzesi

Emirgan Mahallesi Koruyolu Cd. No:1, 34467, 34467, İstanbul / Sarıyer

YOL TARİFİ AL
* Bilgi Girilmemiş *

Lale Anadolu topraklarında doğmuştur. Değişirken devam eden, devam ederken değişen,sonsuzluğa akıp giden zaman içerisinde Selçukluların, Osmanlıların elinde suya çizilen ebru olmuştur. Udun, tamburun tellerinde şarkı olmuştur. Kelimelerle ifadesini bulup şiir olmuştur. Ustasının elinde hat olmuştur. Padişah kaftanlarına, saray eşyalarına süs, motif olmuştur. İstanbul'un fethi ile birlikte İstanbul´a gelen lale,İstanbullu olmuştur.İstanbul'u seven lale bu topraklarda daha da büyüyerek İstanbul´un çiçeği olmuştur. İstanbul'da da sadece çiçek olarak kalmayan lale, camii, mescit, türbe ve medrese gibi mimari yapıların duvarlarında motif olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Ayrıca rölyefler, desenler, minyatürler, nakışlar, tezhipler ve dokümanlar ile İstanbul'un gündelik hayatının da ayrılmaz bir parçası olmuştur. Sonuç olarak yaşadığımız bu şehrin tarihi ve kültürel kent kimliğinde yıllarca vazgeçilmez bir öğe olarak kullanılan lale; "Anavatanına geri dönen sultan Lale" sloganıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Dr. Mimar Kadir TOPBAŞ'ın talimatıyla kent peyzajında bir çiçek olarak tekrar yerini almıştır.

İstanbul Lale Vakfı bir ihtiyaçtan doğmuştur. Yerelde İstanbul'un genel de ise ülkemizin endemik bitkisel florasında önemli bir yer tutan lalenin tekrar o geçmiş ışıltılı günlerinde olduğu gibi bir peyzaj öğesi olarak öneminin ortaya çıkarılması, üretiminin artırılması, yaygınlaştırılması, yurt dışı örneklerinde olduğu gibi ülkemizin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacak çalışmaları yürütmek, bu konuda çalışan, kişi, kurum ve kuruluşları desteklemek, bilimsel amaçlı çalışmaları yürütmek gayesiyle kurulmuştur. Vakfımız, lalenin bir çiçek olmasının ötesinde geçmiş kültürümüzde geleneksel el sanatlarımızda ve edebiyatımızın çeşitli dallarında bir figür ve esin kaynağı olmasından esinlenerek bu değerlerimizin kaybolmadan sürdürülmesine de şüphesiz katkı sağlayacaktır. Vakfımız bu amaçlar doğrultusunda 2013 yılı içerisinde İstanbul Lale Müzesi ve Araştırma Merkezini de kurarak faaliyete geçirmiştir.

Misyon

1. Lalenin bir Türk çiçeği olduğu olgusunu ulusal ve uluslar arası düzeyde pekiştirmek Ülkemizde yeniden bilinirliğini artırmak, üretimini yaygınlaştırmak, üretim kalitesini artırmak, türlerini çoğaltmak gayesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversiteler, üreticiler ve meslek kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yürütmek.

2. Lalenin bir figür olarak Türk kültür ve sanat hayatındaki yeri, konumu ile ilgili araştırmalar yapmak, bu alanda yapılmış eserleri sergilemek, topluma tanıtmak, bu eserlerin korunması ve yaşatılmasını sağlamak.

3. Ülkemizdeki yerli üreticilerimiz tarafından halen 50.000.000 adet/yıl olan lale soğanı üretimini 10 yıl sonrasında 2.000.000.000 adet / yıla çıkarmak amacıyla lalenin peyzaj ve diğer sınai sektörlerdeki önemini belirten çalışmalara ağırlık vermek. Lale soğanı üretiminin ülkemizde gerek istihdam sağlayacak gerekse ekonomiye katma değer sağlayacak bir sektör olduğu bilincini üreticilerimize aşılamak. Lale soğanını ihraç edilen bir mal haline getirmek. Ülkemizin geçmiş tarihinde bir peyzaj öğesi, çiçek olarak unutulmaya yüz tutan milli çiçeğimiz laleyi tarihimizde yer aldığı şekilde eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak; günümüzde ise lalenin bir Türk çiçeği olduğunu tüm dünyaya duyurmak, bu gerçeğin kabulü ve tescilini sağlamak. Ülkemizin ve İstanbul'un uluslararası arenada da lale üretimi ve peyzaj alanındaki yürüteceği başarılı çalışmalarla adından söz edilmesini sağlamak.

4. Geçmiş tarihimizde geleneksel el sanatlarında bir sanat objesi,figür olarak kullanılan lalenin kaybolmaya yüz tutmuş bu el sanatların da yeniden hayat bulmasına olanak sağlamak. Bu amaçla geleneksel el sanatları ustalarına maddi manevi destek vermek. Edebiyat, resim, şiir gibi laleyi tema olarak işleyen eserlerin basımı, yayımı ve dağıtımına destek vermek.

5. Lale Müzesi ve araştırma Merkezi'ni kurarak uluslararası düzeyde lale denildiğinde adı ilk akla gelen ulusal kurumumuz olmasını sağlamak.

BU FİRMA HAKKINDA YORUM YAP
DEĞERLENDİRMENİZ *



Bu sayfada henüz bir yorum yok. İlk yorumu sen yapmak ister misin?


Copyright @ 2019 - 2024 hepfirma.com. Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemizdeki yazı, resim ve resimlerin tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.